\"Ashen
FőoldalTermékekSzolgáltatásokAkciókKapcsolat
Keresés:
Milliárdokat lehetne megtakarítani

A költségcsökkentésen felül a nyomtatás kezelésben végrehajtott változtatásoknak a környezetre gyakorolt hatása is jelentős lenne, különösen a felesleges szállítás és hulladék termelés kiküszöbölése. Magyarországon közel évi 13 ezer tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást eredményezhetne, ami 3500 személyautó éves környezetterhelésével egyenértékű.

Az angol Centre for Economics and Business Research  (cebr) kutatóintézet felmérése szerint Magyarországon évente körülbelül 425 milliárd forintot költenek üzleti célú nyomtatásra. Ebből 162 milliárd forint kihelyezett nyomtatásra és 263 milliárd forint házon belüli nyomtatásra megy el. Csupán a házon belüli nyomtatás fejlesztésével nem kevesebb, mint 6,5-20 milliárd forintnyi megtakarítást lehetne elérni éves szinten. Emellett további 10 milliárd forintnyi megtakarítás keletkezhet a kihelyezett nyomtatás házon belülre viteléből.

Hatékonyabb nyomtatással hazánkban összesen több mint 33 milliárd forinttal lehetne növelni a termelékenységet, mely a GDP 0,05 százaléka. Ha ezek a nyomtatási szokások elterjednek a magyar gazdaságban, azzal nemzetközileg versenyképesebbé tehetik a cégeket, fellendíthetik az exportot és az üzleti befektetéseket, valamint csökkenthetik az importot és a fogyasztói árakat. 

A kutatás szerint két speciális területen hajtható végre a költség-megtakarítás:

· A legújabb nyomtatási és másolási technológiák alkalmazásával, az eddig külső cégek által végzett nyomtatási feladatok hatékonyan megoldhatóak házon belül is, minőségvesztés nélkül. Az ilyen módon házon belül tartott nyomtatási feladatok körében megtalálhatóak az előre nyomtatott levélpapírok, névjegykártyák, professzionális bemutató anyagok, speciális címkézések (pl.: értékesítési, gyártási, egészségügyi) és egyéb marketing és reklám anyagok, mint a hírlevelek és céges magazinok előállítása is.

· A felmérés becslései alapján a külső cég megbízása helyett a cégen belül elvégzett nyomtatási feladatok éves szinten 10,519 milliárd forintnyi megtakarítást eredményezhetnek hazánkban. A megtakarítások nagy része abból fakad, hogy kevesebb hulladék keletkezik, hiszen mindig csak a szükséges mennyiségű alapanyag nyomtatására kerül sor.   

A megfelelő nyomtatási technikák alkalmazásával, hatékonyabb nyomtatással további megtakarítások érhetőek el a ráfordított idő és a nyomtatási eszköz, illetve a papírmennyiség-felhasználás optimalizálásával. A nyomtatók pontos beállításával a papírhulladék mennyisége és az időveszteség is csökkenthető. 

A digitális forradalom

Ezen kívül a tanulmány két egyéb trendre is kitér, amelyek elősegítik a cégek számára a házon belüli hatékony dokumentum nyomtatást.

Elsőként: a cégek a legtöbb dokumentumot elektronikus formában osztják meg, akár az interneten akár e-mail formájában, ennek eredményeképpen a dokumentumok gyorsan kézbesíthetők és azonnal nyomtathatók, ha szükséges.

Másodszor: ahogy a nyomtatási technológiák fejlődnek úgy válnak egyre olcsóbbá, a cégek számára olyan professzionális minőségű anyagok és eszközök, amelyeket korábban csak erre specializálódott külső szolgáltatók bevonásával kezelhettek.

A felmérés alapján a belső nyomtatás menedzsment fejlesztése világszinten akár 6,2-19,6 milliárd dollár, míg hazánkban 6,5-20 milliárd forint megtakarítást eredményezhetne a házon belüli nyomtatás hatékonyabb kezelése.

Magyarországon a legnagyobb mértékű megtakarítás a közigazgatásban realizálható, 3,998 milliárd forint, míg az oktatási szektor 2,795 milliárd forintot tudna így megtakarítani. 

A felmérés további megállapításai:

· Jelentős különbségek mutatkoznak az országok között a kihelyezett és a házon belüli nyomtatási költség megoszlások arányában. Magyarországon a kihelyezett nyomtatási lehetőség használata relatíve magas, mintegy 38 százalékát adja a teljes nyomtatási költségeknek.

· A cebr gazdasági előrejelzése alapján, azon túl, hogy a cégek valamint az adminisztráció szempontjából jelentős előnyökkel jár a tudatosabb nyomtatás tervezés, hosszútávon a változtatások mérhető emelkedést eredményezhetnek a GDP-ben, a befektetések számában továbbá a fogyasztói keresletben.

· A felmérés megállapítja továbbá, hogy a jobb hatékonyság, jobb termelékenységet eredményez, melynek következtében a cégek alacsonyabb előállítási költséggel számolhatnak, így a fogyasztói kereslet növekedhet, mindez a lecsökkentett nyomtatási költségek eredményeként.  

„Előrejelzéseink szerint a hatékonyabb nyomtatásra való áttérés akár több mint 33 milliárd forinttal növelheti a GDP-t, a nettó exportot pedig 2,6 milliárd forinttal, mivel a hatékonyabbá váló magyar cégek az egész világon sokkal eredményesebben versenyezhetnek. Várakozásaink szerint az ilyen típusú gazdasági változás akár 9,6 milliárd forintos befektetés-növeléshez vezethet" - ismertette a hazánkra vonatkozó eredményeket Horváth István, a Stratégiai Elemzések Központjának elemzője.Költséghatékony fekete-fehér nyomtatás az új, kompakt Canon nyomtatókkal
Új generációs Canon nyomtatóplatform: imageRUNNER ADVACE
Az imagePRESS C1+ egyedi nyomtatási lehetőségek új távlatait nyitja meg.
Versenyképes színek
Most a legkedvezőbb feltételekkel korszerűsítheti irodáját, így csekély erőfeszítéssel biztosíthatja, hogy üzleti kommunikációja a legeredményesebb legyen.
Kiváló színes dokumentumok egyszerűen a Canon iRC1021i nyomtatójával
Hatékony otthoni és irodai munkavégzés a Canon PIXMA MX850 továbbfejlesztett funkcióival
A Canon új PIXMA MX7600 irodai multifunkciós berendezése forradalmasítja az irodai és otthoni nyomtatást
Kiváló minőségű fotónyomtatás otthon a Canon PIXMA iP2600 fotónyomtatóval
Újabb nagyformátumú nyomtatók a Canontól
A Canon új EOS modellje az igényes amatőr fotósoknak

Lézernyomtatót otthonra?